Dilatatievoegen zijn al jarenlang een populaire manier om metselwerk, vloeren, beton en andere constructies te beschermen tegen het uitzetten en krimpen van materialen. Dit krimpen en uitzetten wordt vaak veroorzaakt door temperatuurswisselingen of vocht.
Naast dat dilatatievoegen worden ingezet om te beschermen tegen de werking van materialen, kunnen aan de voeg zelf ook extra eisen worden gesteld. Hierbij kan gedacht worden aan zaken als waterdichtheid of bestendigheid tegen een hoge belasting. Zowel particulieren als bedrijven maken gebruik van onze professionele dilatatievoegen of laten hun voegen door ons behandelen.
Wat is dilatatie?
Dilatatie is een methode waarmee het werken van materialen kan worden opgevangen. Dit gebeurt meestal door een voeg aan te brengen, zoals een kitvoeg of een brugvoeg. Hierdoor kan een constructie bewegingen opvangen die worden veroorzaakt door diverse invloeden, zoals vocht of temperatuurverschillen.
Problemen bij dilatatie
Wanneer geen dilatatievoegen zijn aangebracht in een constructie, zoals een muur, kunnen diverse problemen zich voordoen. Hierbij kunt u denken aan:
- Verminderde constructieve eigenschappen door verticale of horizontale scheuren in het beton of metselwerk;
- Verminderde waterdichtheid van vloeren of wanden, of risico op vochtschade door scheuren in het materiaal of slecht aangebrachte dilatatievoegen.
- Verschillende onderdelen van een constructie sluiten niet goed op elkaar aan door dilatatie, bijvoorbeeld een dragende muur en een niet-dragende muur die op elkaar aangesloten zijn. Mogelijke gevolgen zijn vochtschade of scheuren.
Door gebruik te maken van goede dilatatievoegen, gemaakt met de juiste materialen en op de juiste manier aangelegd, kunt u de bovenstaande problemen voorkomen of verhelpen.
Dilatatievoegen aanleggen
Tegenwoordig worden bij veel nieuwe constructies standaard goede dilatatievoegen gebruikt wanneer nodig. Dilatatievoegen kunnen op verschillende manieren worden aangebracht en met behulp van verschillende materialen en grondstoffen. De keuze voor een bepaalde methode is afhankelijk van de wensen en eisen van de gebruiker en wordt vaak gemaakt met behulp van een echte vakspecialist. Enkele mogelijkheden zijn:
- Een dilatatievoeg van elastisch materiaal. Een kitvoeg is hier een goed voorbeeld van. Deze voeg wordt vaak gebruikt wanneer de voeg zelf weinig belast wordt. De kit is elastisch en is uitstekend bestand tegen weersinvloeden, trekkrachten en drukkrachten.
- Een waterdichte dilatatievoeg. Met name bij balkons, plafonds, kelders en vloeren worden deze voegen toegepast. Een voorbeeld van deze dilatatievoeg is de brugvoeg. Deze wordt vaak toegepast in situaties waar waterdichtheid een rol speelt.
- Dilatatievoegen die worden aangelegd voor de renovatie van bestaande kitvoegen, dilatatievoegen of andere voegen. Ook hiervoor is een brugvoeg erg geschikt.
Zoals u ziet zijn er verschillende dilatatievoegen. De juiste keuze hangt dan ook af van de huidige situatie van uw voegen, uw huidige betonconstructie en het gewenste eindresultaat. Onze vakspecialisten analyseren uw situatie en wensen altijd nauwkeurig en kunnen voor u de juiste keuze maken of helpen bij het kiezen van de juiste oplossing.
Neem nu contact met ons op voor herstel, aanleg en behandeling van dilatatievoegen
Of het nu gaat over kitvoegen, brugvoegen of andere dilatatievoegen: bij Best Building Service B.V. bent u aan het juiste adres. Wilt u gebruik maken van een van onze diensten op dit gebied? Vraag dan nu een vrijblijvende offerte aan.
Twijfelt u over de juiste dilatatievoeg voor uw vloer, plafond, galerij of andere constructie? Ook dan kunt u contact opnemen met een van onze vakspecialisten. We helpen u graag bij het maken van de juiste keuze zodat u uw constructie bestand kan maken tegen temperatuurwisselingen en andere weersinvloeden, of zodat uw voegen weer van topkwaliteit zijn.